Individuele begeleidingIndividuele begeleiding

07-09-2016 - Bij Autstekend bieden wij individuele begeleiding op maat. We kijken naar mogelijkheden en kansen, maar hoe ziet dit er dan precies uit?

Wanneer je je aanmeld voor individuele begeleiding wordt je gekoppeld aan een van de begeleiders van Autstekend. We starten met een kennismaking, alleen of samen met je ouders.
We willen je graag leren kennen en proberen dat alvast een beetje in dit eerste gesprek. Naar welke school ga je, wat zijn je hobby’s en wat vind je leuk om te doen. Tijdens de begeleidingsmomenten is er natuurlijk ook nog alle tijd om elkaar beter te leren kennen.
Maar ook vragen we naar de dingen die je wat moeilijker vindt. Hier kunnen we je namelijk bij gaan helpen. Wanneer je ouders erbij zijn, kunnen ze je helpen om dit goed uit te leggen, want dat kan soms best lastig zijn.
Tijdens dit gesprek zullen we doelen gaan opstellen. Wat wil je graag leren, wat vind je moeilijk en hoe kunnen we hieraan gaan werken. 

Wat als je bijvoorbeeld volgend jaar naar de middelbare school gaat, dan veranderen er een heleboel dingen. Je komt in een groter gebouw, in een nieuwe klas, je moet ineens huiswerk maken en zelf al die boeken meeslepen. Een heleboel veranderingen in een korte tijd.
En misschien werd je altijd wel opgehaald thuis met de bus en moet je nu zelfstandig met de trein. Een extra verandering. Samen met je individueel begeleider kun je je hierop voorbereiden. 

Jullie kijken op de computer welke trein je moet hebben, hoe laat de trein gaat en vanaf welk perron je dan moet vertrekken. Maar ook wat de route is van het station naar school. Kun je dit lopen en wat is dan de goede route?
Op het station kijk je op de borden, check je in met een ov-chipkaart en gaan jullie op pad. De route naar school vanaf het station wordt geoefend en natuurlijk ook hoe je vanaf school weer thuiskomt.
Jullie oefenen dit samen totdat jij je zeker genoeg voelt om zelf op pad te gaan! Een heel stuk zelfstandiger ben je dan geworden. 

Maar misschien kun je wel gewoon zelf op de fiets naar je nieuwe school, maar weet je de route nog niet helemaal. Samen zoeken jullie dit uit en stappen op de fiets om deze route te rijden, zodat jij, als het schooljaar begint, deze route op je duimpje kent. 

Nieuwe, onbekende, dingen ondernemen zijn altijd spannend. Hoe kun je je hier nu goed op voorbereiden? Ook dit kan een doel zijn om samen aan te werken met jouw individueel begeleider.

Kan je goed uitleggen wat je lastig vindt, dat is heel fijn. Maar vindt je dit moeilijk, je individueel begeleider helpt je hierbij. Samen kunnen jullie de nieuwe activiteiten gaan bespreken. Zo kom je erachter wat je moeilijk vindt en hoe je hier op de juiste manier mee om kan gaan.

  • Wat kun je verwachten bij de activiteit?
  • Hoe ziet het eruit bij de activiteit?
  • Wie zijn er bij de activiteit aanwezig?
  • Waar vindt de activiteit plaats en wanneer is het eigenlijk? 

Misschien kan je heel goed enthousiast vertellen over dingen die je hebt ondernomen of hebt meegemaakt, maar vindt je het wat moeilijk om te luisteren naar anderen als zij iets vertellen. Ook hier kunnen we aan werken. 

Dit zijn een paar voorbeelden van doelen waaraan gewerkt kan worden tijdens de individuele begeleiding. Deze doelen worden altijd in overleg met jou en/of je ouders opgesteld. Zodat je zeker weet dat je, samen met je individueel begeleider, kan werken aan dingen die je graag nog wilt leren of nu nog moeilijk vindt.
Na drie maanden is er steeds een evaluatie met je ouders. Hierin bespreken we hoe jij aan de doelen hebt gewerkt, wat je hebt geleerd en welke groei je hebt doorgemaakt.
Misschien hebben de doelen nog wat extra aandacht nodig of kunnen we door met nieuwe doelen.
Dit verschilt per persoon, want iedereen is uniek en bieden wij de begeleiding op maat die nodig is.

Ellen Hillebrand
Individueel Begeleider Autstekend

1
reacties Reageer >
Categorie:
Individuele begeleiding

Geschreven door:
Ellen Hillebrand

  

Reageer


Naam

E-mailadres


Bericht

Reacties

Sandra de Bree
02-05-2017 09:52
Beste Ellen,

Graag zou ijk eens kennismake met je om een en ander te vertellen over de dienstverlening van Heliomare onderwijs voor jongeren met ASS.
Kan ik je bellen?

Groet, Sandra de Bree

ZELF EEN BLOGARTIKEL SCHRIJVEN?

Stuur je bericht naar rob@autstekend.nl en wellicht plaatsen we hem door!

Facebook

Convenant Autisme